Jag ska försöka dela med mig utav ”veckans pass”. Det kommer bli ett återkommande inslag här på bloggen. Behöver du tips och inspiration i din löpning kanske det här inlägget är perfekt för dig.

Det första passet jag ska bjuda dig på är det löppass jag hade häromdagen. Det gav mig en sån wow-känsla efteråt att jag bara MÅSTE dela med mig av det. Nu är det ju ingen garanti att du kommer få samma känsla, men jag hoppas på det förstås.

Först och främst, uppvärmning. Veckans pass kommer idag att handla om långa intervaller så en ordentlig uppvärmning är A och O. Minst 10 min men gärna upp emot 20 min. Sedan är det dags att börja jobba!

När uppvärmning är gjord kör du 8 min tröskel. När det handlar om tröskelträning hjälper det dig att förbättra din uthållighet. Oavsett vilken distans du har som mål att springa är det nyttigt. Farten ska vara precis under mjölksyratröskeln, och det är förstås kanske svårt att veta om man inte gjort såna tester. Jag har aldrig gjort det men har känslan i kroppen som en indikation. Blir jag snabbt trött, ja då springer jag för fort. Känns det lite för lätt, då springer jag för långsamt. Du ska ha den fart som är hanterbar även om det går lite fortare än din vanliga fart. Ju mer man kör tröskel desto lättare blir det förstås att veta hur man ska anpassa sig.

När dessa 8 min av snabbare löpning är över kör du 3 min vila. Du väljer själv om du vill jogga riktigt långsamt eller om du vill gå. Syftet ska vara att få ner pulsen så pass mycket att det börjar kännas bra igen. Det ska nästan vara samma känsla som innan du startade upp passet.

Vid vilans slut är det dags att dra upp tempot ytterligare, 4×3 min med 90 s gåvila. Nu får benen trumma på ordentligt! Farten ska vara något snabbare än när du körde 8 min tröskel. Gärna lite snabbare än din planerade milfart om du har en sådan. Eftersom du körde 8 min i ett streck tidigare kommer dessa 4 st 3 min intervaller vara över snabbt.

Glöm sedan inte av nedvarvningen!

Summering

Minst 10 min uppvärmning

8 min tröskel därefter 3 min vila

4 x 3 min med 90 s vila

Nedvarvning

Veckans pass är serverat och du kommer få ett pass med mycket variation. Ett pass med bra fart och förhoppningsvis också då wow-känsla!

Lycka till!

/Karro