Idag när det har blivit dags för ett nytt ”veckans pass” tänkte jag tipsa om något som man både älskar och hatar.

Backintervaller!

Jag har fått till en bra rutin på mina backintervaller och kör det varannan vecka. Allt som oftast kör jag lite längre backar med lägre fart och det har hjälpt mig enormt i min träning. När jag är ute på mina vanliga rundor upplever jag att backarna inte tar lika mycket kraft längre som de gjort tidigare.

När du ska köra backintervaller är det viktigt med hållningen. Du ska inte rusa uppåt med dålig hållning. Försök att räta på kroppen, blicken dit du ska och ett lagom tempo. När jag lyssnade på ett avsnitt av springsnyggtpodden intervjuade de en tjej som springer mycket uppför. Hon sa då en sak som jag verkligen har tagit till mig ”det gäller att vara ödmjuk med farten i en uppförsbacke. Hitta en låg fart som gör att du sakta men säkert tar dig upp”.

Jag använder mig utav det mantrat och det tycker jag att du också borde göra.

Mitt tips när det gäller backintervaller är att hitta en backe som tar mellan 90-120 s att springa upp för. Ställ sedan in din klocka på 15 min och spring sedan upp och ner för backen. När du springer ner är det vila som gäller så sänk tempot mycket så att du återhämtar dig under tiden.

När 15 min har gått kör du vila i 3 min för att sedan köra ännu mer backe. Denna gången kortar du ner backen och har 40-60 s som riktmärke. Ny tid på klockan, 10 min och sen är det bara att mata på.

Fördelen med att köra en sådan här variant är att du slipper hålla reda på hur många gånger du kört och hur många gånger du har kvar. För när man springer i en backe blir man trött och det är så lätt att tappa räkningen. Nu har du istället en tid att gå efter och då är det bara att springa.

Så hitta en lagom lång backe, inte för brant, ställ klockan och sen är det bara att jobba upp, upp och upp!

Summering

10 min uppvärmning

15 min backe

3 min vila

10 min kortare backe

Nedvarvning

Njut av passet om träningsvärken som kommer!

Det vore roligt om du taggar mig på instagram efter att du kört ett av mina ”veckans pass”. På instagram heter jag @karrospringer.

/Karro