När det kommer till löpning finns det otroligt mycket att uppleva. Visst, du klarar dig långt på bara ett par löparskor och viljan att ge dig ut och springa. Det är dock lätt hänt att du fastnar i ditt vanliga gamla mönster och springer samma runda och håller samma tempo. Då blir löpningen ganska enformig och kanske inte så lustfylld. Du kan använda dig av en löparklocka om du vill mäta distanser och försöka slå egna personliga rekord.

Det finns oerhört mycket löparprylar du kan använda dig av och man kan grotta ner sig fullständigt om man så önskar.

Jag vill ha mycket variation i min löpning. Som jag nämnt tidigare försöker jag få in två intervallpass per vecka. Ena dagen korta intervaller med speed och andra dagen längre intervaller där tempot är något högre än mitt normala.

Men hur ska man välja av alla pass som finns i denna löpardjungel?

Korta intervaller, långa intervaller, tröskelpass, backintervaller, kortdistans, snabbdistans, långdistans, långdistans med tröskel och så vidare.

Börja med att fundera ut hur många pass per vecka du kan springa. Sedan tänker du att ett av de här passen ska vara lite längre, från 60 min och uppåt. Vill du planera in ett intervallpass är det lättast att börja med korta intervaller, t.ex 30/30.

Ska du köra intervaller som dessa är det först viktigt med uppvärmning. En annan sak du ska ha i åtanke är att alla dessa intervaller, vi säger 10×30 s, ska gå i nästan samma tempo. Det är inte meningen att du ska köra allt vad du har de första 3 intervallerna för att sedan tappa fart för varje intervall. Då är det bättre att sänka farten och köra så jämna intervaller som möjligt. Det här är något du kommer att lära dig ju mer du kör intervaller. Men ha detta i åtanke, det ska inte handla om att ha blodsmak i munnen!

När det kommer till min egen träning det senaste har jag gått från 3 löppass i veckan till 4-5 pass. Jag har fått mer kontinuitet när det gäller backpassen. Varannan måndag försöker jag få till 10 km lugnt och varannan vecka kör jag ett backintervaller.

Även när det kommer till backintervaller finns det många olika varianter att välja på. Kortbacke med sprint, mellanlång backe med mellanhög fart och lång backe med lugnare tempo. Fördelen med att köra intervaller i backe är att det ger dig bra styrketräning. Du tvingas använda rätt muskler som krävs vid löpning så som lår, rumpa och vader. En annan fördel är att det kommer gå mycket lättare när du springer på plant underlag.

Som sagt, det här med löppass är en djungel och lägger man in mycket variation i sin träning blir löpningen aldrig tråkig.

Vill du ha hjälp med din löpning så tveka inte på att höra av dig till mig, jag vill att alla ska få uppleva riktig löparglädje!

/Karro