Att springa 10 km är en distans som många vill klara av. Den är lagom hanterbar och det tar inte flera timmar att springa så som maratondistansen gör.

När jag började springa följde jag ett program för att klara av 10 km. Ibland sprang jag snabbare än den angivna farten och ibland var jag långsammare. Jag fick aldrig någon riktig indikation på vilken tid jag skulle göra milen på.

Då önskar jag att jag hade haft det här passet som stöd att luta mig mot så att jag åtminstone kunde få en fingervisning.

Veckans pass handlar om ”splittad tia”.

Inför det här passet är det bra med 5-10 min uppvärmning. Det är individuellt med hur lång uppvärmning man behöver men se till att ha kommit in i andningen innan du drar igång sen kör du såhär:

4 km snabbt, 3 min vila, 3 km snabbt, 3 min vila, 2 km snabbt, 3 min vila, 1 km snabb och nedvarvning.

Jag gör det här passet lite för sällan men tycker verkligen om upplägget.

Hur ska man då tänka när det gäller farten i arbetet?

Om du har som mål att springa milen på 60 min ska 4 km gå på 24 min, 3 km på 18 min, 2 km på 12 min och 1 km på 6 min. Då blir din totala tid 60 min.

Inför det här passet är det alltså bra att ha en plan så att du inte springer på för fort och tar slut innan passet är över. Du ska heller inte vara försiktig i din målsättning utan våga utmana dig.

Våga tryck på, du klarar mer än du tror.

/Karro