I löparkretsar sägs det allt som oftast att ”som löpare får man räkna med skador” eller ”det ska göra ont att springa”. Så temat för dagens blogginlägg kommer att handla om just skador.

Jag tror tyvärr att alltför många känner igen sig när det gäller just det här med att ”löpare får räkna med skador”. Som nybliven löpare är det lätt att man går på för hårt och man ökar distansen för snabbt. Kroppen säger då ifrån med olika överansträngningsskador.

Men låt oss slå fast en gång för alla, gör det ont när du springer, spring inte!

Det är såklart skillnad på smärta och värk och det är något man lär sig att känna igen allteftersom. Det gäller att vara lyhörd på vad kroppen försöker säga till dig. Är det något som smärtar när du springer är det kroppens sätt att berätta att något inte står rätt till. Fortsätt inte då att springa utan gå ett tag. Är du väldigt sugen på att springa, ta några löpsteg men så fort smärtan kommer tillbaka, börja gå!

Det kan bli stora konsekvenser av att du struntar i vad kroppen säger till dig. Har man löpning som en stor del utav sitt liv är det förstås förödande att inte kunna springa på ett par veckor på grund av skada. Då kan jag tycka att det är mer värt att avbryta passet och gå sista biten. Men det är min personliga åsikt och jag accepterar att vi alla resonerar olika.

Under mina 5 år som löpare har jag aldrig haft en skada. Jag vill tro att jag är en smart löpare. Jag tar till mig av kroppens signaler och känns något galet när jag springer sänker jag farten eller till och med börjar gå. Det är inte många pass jag haft där det har känts såhär men jag vill bara ge dig en bild av hur jag skulle göra.

Det enda lite mer skaderelaterade jag haft är när jag sprang Borås 6 timmars i höstas och fick ont i mitt knä efter 3 timmar. Det tog knäcken på mig fullständigt. Så resterande 3 timmar blev det varvat gång och löpning. Knät gjorde ont i två dagar sen var det borta. Jag lät ändå kroppen vila mer än en vecka bara för att återhämta sig ordentligt. När jag sedan skulle ut och springa efter min vila var det onda borta, vilken lättnad.

Jag påstår inte att det jag säger är rätt men jag tror att man kan undvika många skador bara genom att börja lyssna på sin kropp.

/Karro