Torsdag igen och det är dags att bli serverad ett nytt inlägg med fokus på veckans pass.

Förra veckan handlade det om tröskel och långa intervaller och nu tänkte jag bjuda på ett av mina favoritpass, pyramidstege.

För min egen del gillar jag när det blir variation under ett pass. Och här får du just det.

Innan ett intervallpass är det oerhört viktigt med uppvärmning. Tänk på att farten ska vara lugn, du ska inte komma upp i någon hög puls eller slita ut dig. Hur lång uppvärmningen ska vara är väldigt individuellt, jag brukar köra mellan 1-2 km när det är lite kortare intervaller inplanerat.

När du känner dig varm och redo är det dags att ta tag i pyramidintervallerna. Passet ser ut såhär:

1 min/ 2min/ 3min/ 4min/ 4min/ 3min/ 2min/ 1min med 30s/ 60s/ 90s/ 120s/ /120s/ 90s/ 60s vila.

Tanken med den här stegen är att du ska hålla ett så jämnt tempo som möjligt. Så ös inte på de första intervallerna för både 1 min och 2 min kommer kännas ganska lätta. Men har du haft för snabbt tempo där kommer 3 min och 4 min kännas oerhört jobbiga. När sista 4 min är avslutad kommer de sista 3 intervallerna gå hyffsat enkelt. Tiden för jobbet blir mindre och mindre och har du krafter kvar kan du öka de sista 2.

Veckans pass handlar alltså om intervaller i stege. Ett pass med mycket variation men också ett pass då du får kämpa lite extra. Glöm inte av att varva ner när passet är över så att pulsen sjunker och återhämtningen kan börja.

Summering:

1-2 km uppvärmning

1 min/ 2min/ 3min/ 4min/ 4min/ 3min/ 2min/ 1min med 30s/ 60s/ 90s/ 120s/ /120s/ 90s/ 60s vila.

1-2 km nedvarvning

Jag hoppas att du kommer uppskatta detta pass lika mycket som jag gör!

/Karro