I söndags skrev jag om lyckan över att mina betongben vart borta. Det har blivit 2 pass sedan dess och den härliga känslan är fortfarande kvar.

Min motivationsdipp var kort och jag vet att man kan ha betydligt längre dipp än bara några dagar. Vad ska man göra då?

Att anmäla sig till ett lopp är en jättebra motivationshöjare. Nu är ju läget som det är så det är svårt att blicka framåt och ha ett mål att räkna ner till.

Så vad gör man när motivationen tryter?

Först och främst tycker jag att du ska låta kroppen styra. Vill den vila någon extra dag så låt den göra det. Men när du väl snörar på dig skorna igen och ger dig ut genom ytterdörren låt kroppen styra även farten. Spring så långsamt du kan och stanna och njut av utsikten om du kommer till en vacker plats. Försök att strunta i hur långt du springer, var nöjd med att du bara kom ut även om det handlar om 3 km. Du kanske ska lämna klockan hemma så att du inte bygger upp en inre stress för att du springer i ett tempo som för dig är långsamt.

Försök också tänka på hur den där känslan känns när du kommer hem, när passet är avklarat, du tar en dusch, kanske äter en god mellis och känner dig nöjd. Nöjd över att du genomförde ett pass fastän du egentligen inte orkade eller ville. Nästa gång gör du samma sak och gången efter det. Sakta men säkert börjar du känna att det är kul igen, att det ger dig energi och sedan är det bara att njuta av att motivationen kommit tillbaka.

Det är såklart annorlunda om du har en skada. Jag har aldrig varit där men jag kan tänka mig att det är enormt frustrerande. Har du en skada är det förstås svårare att hitta tillbaka till motivationen.

Börja med små korta inslag av jogg när du är ute och går. Ta en skogsrunda där du måste skutta över stock och sten så att du får leka lite. Ju mindre smärta du känner, desto mer löpinslag kan du få in på promenaden.

Men jag är verkligen ingen expert när det kommer till att hitta motivationen när man är eller har varit skadad. Men om du bara har en dipp över att dina lopp ställs in så kan du mer än gärna ta till dig av mina tips.

/Karro