Förra veckan skrev jag ett inlägg om skador. Jag accepterar att vi alla har olika åsikter gällande det här. Jag tänkte spinna vidare på ämnet men med en annan vinkel, vila och återhämtning.

Många löpare vill att varje pass ska kännas. Det är viktigt att prestera annars så räknas inte det inte som ett löppass. Du kanske kör intervaller på tisdagen, en snabb 6 km runda dagen efter, mer intervaller på torsdagen och på fredagen är det dags för 10 km snabbt. Efter det 4:e passet och de 10 km känns kroppen sliten och du levererade kanske inte så som du hade önskat. Men du ignorerar de känslorna och ger dig ut på en tuff långrunda dagen efter. På söndagen när du ska summera din träningsvecka blir det med ord som ”trött” eller ”sliten”.

Jag vet att du kan undvika den här känslan!

Varje pass kan inte innehålla kvalitet och prestation, du bryter ner kroppen mer och mer och den får aldrig någon chans till vila och återhämtning.

Nyckeln är att låta de lugna passen vara just lugna så att du kan prestera bättre på den hårda passen.

Visst låter det enkelt?

Det är svårt att sänka farten och genomföra de här lugna passen. Men våga prova och se vad som händer med kroppen. Jag tror att även om du ger dig ut och springer, det kanske går såpass bra att du springer över 10 km, kommer kroppen inte att kännas trött efteråt. Du vågade sänka tempot, du vågade bromsa och din kropp kändes stark.

För min egen del har jag två intervallpass per vecka, jag kör 1 tröskelpass och sedan 2 lugna pass. 1 av de här lugna passen är min långrunda, där går det långsamt.

Jag är lika mycket löpare fastän jag springer ett långpass i 6:20 tempo.

Det handlar om att ändra sitt tankesätt och att inte jämföra sig med andra. När det kommer till prestation är det något vi matats med hela livet. Du ska prestera bra i skolan, få högsta betyg, du får pengar för varje mål du gör under en fotbollsmatch. Du måste komma först i en springtävling, du ska ha det finaste hemmet. Hela tiden är det viktigt med prestation. Men vad gör det med oss???

Släpp kraven, låt barnen vara just barn, strunta i hur många mål som görs eller om tvätten blir struken. Och framförallt strunta i om du springer långsamt för jag vet att din kropp kommer att tacka dig!

/Karro